یکی از نکاتی که در مورد طراحی اسلاید باید به آن توجه کنید، این است که محتوای شما باید واضح باشد. چرا که مخاطبان شما هیچ نسخه چاپ شدهای از محتوای شما ندارند که آن را در مقابل خود قرار دهند و بتوانند به بررسی آن بپردازند. بنابراین این وظیفه شماست که محتوا را کاملاً واضح بیان کنید تا هیچ گونه ابهامی برای مخاطبان شما باقی نماند.
اگر نمایش اطلاعات به اندازه کافی برای مخاطبان واضح باشد، در آینده به راحتی قابل یاد آوری خواهد بود؛ چرا که میتوان گفت:
اسلایدها به طور نمادین بیانگر معانی دادههای مطرح شده است، نه ظاهر آن مطالب و متأسفانه بسیاری از ارائه دهندگان اسلاید این حقیقت را در نظر نمیگیرند.
آیا به این موضوع توجه کردهاید؟ در اکثر سخنرانیها، سخنران نمودارهای تهیه شده را بررسی و تفسیر میکند اما در انتهای سخنرانی هیچ نکتهای از مطالب گفته شده را به یاد ندارید. در واقع یکی از مشکلات ارائه مطلب به خود اسلاید و دادههای آن بر میگردد.
حقیقت امر این است که نحوه ارائه بسیاری از موضوعات پیچیده، اصلاً مناسب نیست؛ در حالی که شما میتوانید برای اینکه مخاطبانتان نتیجه بهتری از مطالب ارائه شده بگیرند، مطالب خود را به طور چاپی در اختیار آنها قرار دهید.
اسلایدهایی که در آن دادهها به طور نامرتب چیده شدهاند حتی قادر هستند از تأثیرگذاری بزرگترین و برجستهترین سخنرانان نیز بکاهد. بنابراین میتوان فهمید که چیدمان مناسب دادهها در اسلایدها تا چه حد حائز اهمیت.
برای ارائه بهتر اسلایدهای خود پیشنهاد میشود پنج نکته زیر را به کار ببندید:
- استفاده از اطلاعات معتبر
- اختصاص بیشترین اهمیت به مهمترین مطالب
- استفاده از بهترین و تأثیرگذارترین ابزارها برای ارائه بهتر
- هایلایت نکات مهم در اسلایدها
- ساده بودن اسلایدها
اجازه بدهید به هر کدام از نکات به طور جداگانه بپردازیم:
استفاده از اطلاعات معتبر
تمام چیزهایی که شما در یک سخنرانی برای مخاطبین ارائه میدهید باید از اعتبار کافی برخوردار باشد. هر چند نمیتوان تمام محتوا را به طور واضح بیان کرد، اما باید این نکته را بیش از هر چیز دیگری مد نظر داشته باشید.
از سوی دیگر یک سخنران موفق زمانی بیشترین ارزش و اعتبار را خواهد داشت که در ارائه مطالب خود نهایت صداقت داشته باشد و از استدلالهای غیر منطقی و منابع غیر متعبر فاصله بگیرد.
به یاد داشته باشید که بسیاری از مخاطبین شما ذهنی، تجزیهگر، سؤال ساز یا مهندسی دارند؛ به این معنی که سعی میکنند اطلاعات و دادههای شما را به چالش بکشند. بنابراین لازم است که این افراد به طور کامل نسبت به سؤالاتشان توجیه شوند و پاسخ دقیق و درست سؤالات خود را دریافت کنند. با این حال اگر در تلاش باشید تا به مطالب ارائه شده شاخ و برگهای گمراه کننده اضافه کنید، اطلاعات شما از دید مخاطبانتان به صورت “دادههای بازاریابی” تلقی میشود. دادههای بازاریابی به آن دسته از اطلاعات گفته میشود که ارائه دهنده به هر طریقی در تلاش است تا مطالب را به مغز مخاطبین خود تحمیل کند؛ یا به عبارت دیگر مطلب را برای پذیرش مخاطب تزیین نماید!
باید بتوانید به سؤالات افراد به طور دقیق و البته مستند جواب بدهید، بنابراین یکی از راههایی که میتوانید صداقت بیان خود را اثبات کنید این است که آماده پاسخگویی به مخاطبین خود در همه شرایط و در رابطه با هر مطلبی از مطالب گفته شده باشید.
هزینه های دپارتمانها در سال ۲۰۰۶!
کدام یک از نمودارهای زیر برای ارائه اطلاعات تجاری ادارهها گویاتر است؟
اختصاص بیشترین اهمیت به مهمترین مطالب
شما به عنوان یک سخنران میخواهید مخاطبینتان چه به چیزی دست پیدا کنند؟ آیا سخنرانی شما برای انتقال پیام خاصی است؟
اگر به نمودارهای بالا دقت کنید متوجه خواهد شد که مهمترین پیام آنها رشد و بهبود فروش است.
بنابراین وقتی شما میخواهید برای یک سخنرانی برنامه ریزی کنید، ابتدا از خودتان بپرسید که چه چیزی از این سخنرانی باید در ذهن مخاطب باقی بماند.
وقتی به پاسخ این سؤال رسیدید وقت آن است که متناسب با پاسخ خودتان به جمع آوری اطلاعات و دادهها بپردازید. این دادهها و اطلاعات هستند که به شما کمک میکنند نتیجهگیری خوبی داشته باشید و پیام را به درستی منتقل کنید.برای جمع آوری دادهها میتوانید از هر قالبی استفاده کنید، حتی اگر لازم است باید از نمودار، گراف، شکل و جدول کمک بگیرید.
برای توضیح بیشتر به مثال زیر توجه کنید:
به نمودار سمت راست نگاه کنید. در نگاه اول آنچه که توجه مخاطبین را به خود جلب میکند، میزان رشد فروش است. اما در این نمودار نقطهای خاص، از اهمیت ویژهای برخوردار است و آن دقیقا جایی است که سازمان مربوطه با تغییر برنامه فروش خود رشد بسیار خوبی داشته است ( نقطه نارنجی در نمودار سمت چپ)
اگر انقدر هوشمند و دقیق باشید که بتوانید نکته اصلی و مفاهیم پر اهمیتتر سخنرانی را پیدا کنید میتوانید به طور واضح و کارا سخنرانی و اسلاید خود را طرح ریزی کنید و برای آن نمودار مناسب را انتخاب و طراحی کنید.
در زیر نمونه هایی از مثال هایی نشان داده شده که از داده ها و اطلاعات مشابه گرفته شده است اما طراحی های متفاوت موجب شده که مخاطب پیامی متفاوت دریافت کند. انتخاب آنچه که شما می خواهید به مخاطب کمک می کند به طور واضح، و سریع با نمودار رابطه برقرار کند و پیام را دریافت کند.
در این نمودار، ستون Q1 هایلایت شده است که نشان دهنده موفقیت این بخش است.
در این نمودار مشخص شده است که امریکا کمترین میزان درآمد را دارا است.
در این نمودار نشان داده شده است که در کجا و در چه زمانی میزان درآمد کاهش یافته است.
برای نمایش اطلاعات کلی میتوان از جدول و یا نمودار میلهای استفاده کرد. نمودار میلهای بالا نشان دهنده این موضوع است که میزان رشد هند و اروپا به یک میزان بوده است.
استفاده از بهترین و تأثیرگذارترین ابزارها برای ارائه بهتر
در اینجا شما کاملاً میدانید که نکته مهم سخنرانی شما چیست ولی یک مرحله مهم دیگر مانده و آن هم استفاده از بهترین و موثرترین شیوهها برای رساندن مطلب به مخاطب است.
به عنوان مثال در یک سخنرانی تجاری بهترین ابزار برای نمایش آمار و ارقام، استفاده از نمودار دایرهای، نمودار ستونی و جدول است.
با این حال در یک سخنرانی جذاب، صرفاً از جدول آماری استفاده نمیشود. اگر تنها یک کلمه کلیدی از موضوع صحبت و یا یک عدد خاص در اسلاید بتواند تمام گفته شما را بیان کند، دیگر نیازی به یک جدول نخواهید داشت. سعی کنید یک بار آن را امتحان کنید! به نظر شما کدام یک از اسلایدهای زیر، تاثیرگذاری بیشتری در رابطه با اولویت بندی گروه خاصی از حیوانات خانگی خواهد داشت؟
تفاوت دو عکس بالا در استفاده از المانهای متفاوت است. اسلاید سمت چپ با نشان دادن یک عدد تاکید بیشتری را بر روی یک عدد خاص نشان میدهد در حالی که اسلاید سمت راست نموداری است برای مقایسه بهتر تفاوت آماری.
نکته مهم : زمانی که در اسلایدهای متوالی نمودار و جدول دارید آنها را در یک بخش خاص از اسلایدها قرار دهید تا مجبور نباشید مرتباً مطالب هر اسلاید را جابهجا کنید!
تفاوت انواع نمودارها به صورت زیر میباشد.
نمودار دایره ای:
از نمودار دایرهای زمانی استفاده میشود که اجزای یک مجموعه را از نظر فراوانی و یا ….مورد بررسی قرار میدهند. نمایش ارقام در این نوع نمودار عموماً به صورت درصد است.
نکته ها : برای تنظیم دادههای خود روی نمودار دایرهای، اولین گروه آماری خود را از موقعیت ساعت ۱۲ شروع کنید.
سعی کنید نمودار دایرهای خود را بیش از ۸ قسمت نکنید. در غیر این صورت، تفاوت چشمی بین بخشها بسیار مشکل خواهد شد.
توجه کنید که در نمودار دایرهای جمع درصدها باید به ۱۰۰ درصد برسد.
نمودار میله ای:
این نمودار نسبت به نمودار دایرهای از دقت بینایی بیشتری برخوردار است. همچنین اطلاعات بیشتری را میتوان در آن وارد کرد. از نکات مثبت دیگر از نوع نمودار، این است که با فشرده کردن اطلاعات قبلی ( میلههای آماری) میتوانید مطالب جدیدی را به همان نمودار اضافه کنید. از این نمودار برای به نمایش کشیدن ارتباط دقیق بین دادهها استفاده میشود.
به دو نمودار زیر توجه کنید شما برای نشان دادن اطلاعات سرمایه گذاری در آمریکا حاضرید از کدامیک از نمودارهای زیر استفاده کنید؟
نظر شما در رابطه با این آموزش چیست؟ آیا تجربه ای دارید که بتواند داده ها و آموزش های این مقاله را بهبود ببخشد؟ آنچه را که لازم می دانید در این بخش بنویسید.
- وقتی سئو محتوا بلد نیستی با این فرمان بران
- الکسا با بلعیدن چه محتوایی چاق و چله می شود؟
- پادکست سایزبندی محتوا در بازاریابی محتوا [مدت زمان : `۸]
- پادکست: درسی که از یک جمله سمی در بازاریابی محتوایی ام گرفتم [مدت زمان : `۷]